Skip to content

Toppen och botten i SHL

Som vi tidigare skrivit så har ungefär halva serien i SHL nu spelats, och det finns några tydliga tendenser på lagens styrkor och svagheter. Idag tänkte vi att vi skulle titta på både toppen och botten.SHL

Toppen

Toppen och botten säger rubriken, toppen och botten säger också underrubrikerna. Det innebär alltså att vi idag struntar i mittenlagen och fokuserar bara på de som redan benämnts. Det fina är att i år så kan man faktiskt ganska enkelt göra denna distinktion eftersom nästan alla lagen i mitten är jämna, men det sticker ut både där uppe och där nere.Man skulle kunna säga att det är tre lag i toppen, men sanningen är ändå den att Skellefteå AIK mer och mer ser ut som att det blir ett tredje raka sm-guld för Västerbottningarna. När vi tog en titt på oddsen så var det också uppenbart hur stora favoriter de tycks vara även hos oddssättarna. Det är sällan mer än två gånger pengarna på att Skellefteå ska vinna matcher. För den som inte är helt hemma på det här med oddsspel så brukar det nästan alltid vara betydligt högre odds när det handlar om hockey – matcherna brukar i vanliga fall vara rätt svåra att tippa helt enkelt.

Botten

I den tråkigare delen av tabellen att utmärka sig så är det två lag vars fans lär önska sig ett och annat nyförvärv till laget nu när det snart är jul. De två lagen är Modo och Leksand, och vi tar en liten kort lägeskontroll:

  • Modo – Modo har satsat ungt denna säsong och det har märkts på så sätt att truppen är för tunn och lättviktig för att kunna stå upp match efter match. Någon gång ibland kommer en hoppingivande match där man spelar bra, men snart är man tillbaka på förlorarspåret. Man försökte kompensera de unga lättviktarna(?) med att värva den gamle NHL-busen Donald Brashear för att på så sätt minska motståndarnas vilja att sätta in tjyvnyp. Hittills så har det inte blivit någon succé och Modo är fortfarande ett bottenlag, men låt oss se om han på sikt kan ha någon betydelse för laget.+ Man verkar ha en tjeckisk landslagsspelare på ingång och ett gäng juniorer som efter JVM kommer att vara glödheta. Dålig bredd som blir ännu sämre när JVM drar igång och nyckelspelare som William Nylander och Victor Olofsson försvinner under fem viktiga matcher.
  • Leksand – Leksand IF är ett lag som nästan alltid berör och upprör. Denna säsong är det mest det sistnämnda och som det ser ut just nu så är det kris i klubben. Anledningen att vi säger så är att förutom att man ligger sist i tabellen så står man nu utan sportchef efter att Tommy Salo lämnar sitt jobb för andra gången denna säsong efter ytterligare en konflikt med nye VD:n Kjell Kruse. Vad Leksand ska göra nu för att ta sig ur krisen är svårt att säga med tanke på att man knappast sitter på någon dold pengahög att värva för, så fansen får nog lita till hoppet. Två poäng blev det åtminstone i sista matchen innan juluppehållet.