Skip to content

Kjell Kruse

Bandylegenden och idrottsveteranen som bytte sport. 1964, den 28 juni föddes Kjell Kruse. För ni som inte vet är frågan då; vem var Kjell Kruse?

Bandylegend

Kjell Kruse var en svensk bandyspelare som under sin aktiva karriär debuterade och spelade för Lesjöfors IF och senare för Karlstadslaget IF Boltic. Han är även son till bandyspelaren Ivar Kruse och far till ishockeymålvakten Emil Kruse.

Kjell blev över tiden mest känd för sitt skott och sin spelförmåga med boll. Han har även varit skyttekung. Under säsongen 1985/1986 och säsongen 1989/1990 så vann han skytteligan i högsta serien i Sverige. Året därpå drogs Kruse in i rättsprocessen kring spelskandalen.

Guiness rekord

Kruse debuterade i A-laget Lesjöfors 1979. Vid denna tidpunkt var han endast 14 år och 242 dagar gammal. Vilket gjorde honom till den yngsta spelaren som någonsin varit med och spelat i högsta bandyserien, dåvarande allsvenskan. Alltså fick Kruse vara med i Guiness Rekordbok som den yngsta spelaren som varit med i A-laget i bandy. Efter att ha debuterat i A-laget Lesjöfors IF förde Kjells karriär honom till IF Boltic. Med denna klubb frodades Kjell och vann med laget hela fem stycken SM-guld.

Bandylegend

Kjell Kruse blev tillslut en bandylegend som tyvärr aldrig fick chansen att spela i ett VM, men hade ändå en väldigt framgångsrik karriär bakom sig. När bandykarriären så småningom led mot sitt slut, så klev Kruse istället in i ett bås som hockeytränare. Den 17 juni, 2014 utsågs Kjell Kruse till klubbdirektör och VD för Leksands IF Ishockey AB, som han efter knappt 1,5 år senare sade upp sig från då det var en turbulent resa.

Rekordet bröts

Kruses Guiness rekord bröts efter 38 då Kasper Sandgren vid 14 år och 238 dagar debuterade i TB Västerås på annandag jul. Med fyra dagars marginal har blev Kasper Sandgren, en yttermittfältare historiens yngsta elitbandyspelare i Sverige.