Skip to content

Hockeyklubbans historia

Det har hänt en hel del med hockeyklubbans utveckling sedan hockeyns begynnelse. Denna utveckling har till stor bidragit till sportens utveckling och förbättrat både teknik som skott för hockeyspelare världen över.hockeyklubba

Namnet hockey

Det finns olika förklaringar till att namnet hockey uppstod men de har alla med själva hockeyklubban att göra. En av dessa är att namnet kommer från ordet Hocquets som på svenska betyder herdekäppar. En annan är att det kommer från ordet Hooked som är det engelska ordet för böjd eller krökt men den roligaste förklaringen av dem alla kommer från de amerikanska indianerna. Här lyder historien att när indianerna spelade mot varandra och träffade sin motståndare av misstag i benet så skrek den som träffades Hoo-Gee. Hoo-Gee betyder att det smärtar och gör ont, vilket det givetvis också gjorde,  och åskådarna som bestod till största delen av vita förstod inte indianernas språk och kallade därför hela spelet för Hoo-Gee.

Korta, raka, träklubbor

På tiden när det begav sig och hockeyn för första gången såg världens ljus, hade spelarna minst sagt sämre utrustning att röra sig med än som det ser ut i dagsläget. Hockeyklubban är tillsammans med skridskon de delar i en fullständig hockeyutrustning som utvecklats mest, något som haft en stor positivt påverkan på sporten. Ifrån början, under 1950-talet, användes hockeyklubbor av trä som var betydligt kortare än dagens varianter och dessa klubbor saknade dessutom en hook på bladet. Bladet var med andra ord helt rakt, något som skulle anses som vansinne i dagens hockeyvärld.

Klubbor med hook

Några år senare, närmare bestämt omkring 1970-talet, hände det dock en hel del på utvecklingsfronten för hockeyklubban. Det raka bladet började ersättes istället av en hook och plötsligt blev vänster- eller högerskytt nya termer inom ishockeyn. En del utav de äldre gardet spelare höll först fast vid den raka hooken, men ganska snabbt förstod man att den tiden hade passerat för alltid. Under de kommande åren skulle man dessutom komma att pusha utvecklingen framåt än mer och blandade flitigt nya material som man integrerade med träet i klubborna. Man utvecklade även nya typer av vinklar på bladet, något som gjorde att varje spelare kunde hitta sin individuella favorit. Efter ett tag kläcktes till och med idén om att helt byta ut träklubborna mot andra material och under en tid var det den helgjutna aluminiumklubban som gällde. Detta blev dock aldrig någon succé, men hade ändå öppnat för dörren för en ny våg av hockeyklubbor som vi ser idag.

Dagens klubbor

Idag börjar träklubban vara ett minne blott. Ytterst få spelare i världen största liga, NHL, har kvar sina trogna träklubbor och majoriteten har gått över till den nya generationen kompositklubbor, utav kevlar och kolfiber. Kompositklubborna är lättare, ger dig bättre ett bättre grepp samtidigt som de enkelt låter handsken glida efter skaften, det ger spelaren en bättre skjuts i skotten och är överlag vassare än sin föregångare. På nätet kan du enkelt köpa din egen kompositklubba från Sticksonline. De har ett bra utbud och bland de bästa priserna du kan hitta, på en rad olika modeller och det finns mycket att välja på. Det är viktigt att hitta rätt klubba för att få spelet att fungera på bästa sätt.