Skip to content

Stora sport- och spelstjärnor från Jönköping

Sport och spel hamnar ofta i samma kategori dessa dagar, tack vare frammarschen av e-sport och poker som riktiga sportgrenar. Och det finns en hel del kända namn från Jönköping. jonkoping jönköping city sweden_182414930

Carl Falk

Än så länge är det inte namnet på allas läppar, men inom sinom tid kommer det nog att vara det. Falk är en 29-årig kille från Jönköping som allmänheten hörde om för första gången under 2013 när han tog hem guldet och segern i WCOOP och en vinstpott på ungefär en halv miljon. Innan dessa hade han också tagit en sjätte plats på Live SM på Malta.Och det lustiga är att han inte är en expert på spelet som spelas i denna typ av turnering, men han tog ändå hem vinsten. Han brukar spela Pot Limit Omaha, vilket han gjorde när han vann sjätte plats på Malta, men den här gången valde han att delta i en hold’em-turnering och det lönade sig.

Alexandra Engen

Lilyana Vynogradova / Shutterstock.com

Detta är en cyklist som är född i Norge, bord numera i Tyskland, men räknas sin hemort och ursprung som Jönköping. Engen har tagit sex raka SM-guld mellan åren 2006-2012 inom mountainbiking. Hon har också tagit medalj och pallplats på flera internationella tävlingar. Hon har valt till årets kvinnliga mountainbikecyklist fem är i rad, senast 2011.Hon har under senaste året lidit av utbrändhet men är äntligen tillbaka på banan. Under sin viloperiod sov hon 14 timmar om dagen och flyttade från sitt hem i Tyskland tillbaka till sina föräldrar i Jönköping. Hon är nu redo att tackla cyklistvärlden igen och slå dem med häpnad.

Jesper Thörnberg

Ishockeystjärnan spelar för IF Björklöven i Hockeyallsvenskan och är bara 25 år. Han och hans äldre bror fostrades av HC Dalen innan Jesper gick vidare till HV71 och senare plockades upp av Södertälje SK för en säsong. För att få tillräckligt med speltid har Thörnbergs lånats ut av Södertälje, till Björklöven. Eftersom han lyckades ta tre poäng åt Björklöven och visade sig vara en riktig talang han skrev på ett tvåårigt kontakt med klubben i Umeå när hans kontrakt med Södertälje SK gick ut.

Linus Ohlsson

Samma ålder som Thörnberg och med lika mycket talang. Dock ligger Ohlssons expertis på asfalt, inte is. Han är nämligen en racerförare som tog en andraplats i TTA: Elitserien inom standardvagnsracing i Sverige. Han är också mästare i Junior Touring Car Championship. Det tog en tag innan man började ta poäng. Det var inte förrän under andra säsongen av JTCC som han faktiskt började plocka poäng och samma år tog han hem hela mästerskapet med bara två poäng före tvåan.Han tillhör ett av de största stallen i landet, Flash Engineering, som endast tävlar i STCC och supportklasserna under detta. Hitintills i år har han deltagit i åtta olika tävlingar, tagit podium två gånger men vi väntar fortfarande på årets vinst.

Kristofer Snarberg

Ännu en 25-åring som tar sig in på vår list. Snarberg är en fotbollsspelare som oftast har position mittback. Han började spela fotboll redan som sexåring och spelade redan gå i en klubb, Jönköpings Södra IF. Från 2010 till 2012 lånades han ut till olika lag såsom IK Tord och spelade några matcher i Svenska cupen. Slutligen fick han ett kontrakt med Husqvarna FF och fick debutera i Superettan 2014. Första matchen var mot GIF Sundsvall där det var en hemmaförlust med 1-3.

Efter sin första säsong kunde Husqvarna konstatera att det fanns bra potential i Snarberg. De lade stor vikt på att han är välskolad, något som säkerligen tillkommer tack vare hans långa erfarenhet inom fotbollsvärlden. De valde därför att förlänga hans kontrakt med tre år.